Star TSP654 Thermal Receipt Printer

POS.png

The SHOPLINE POS system uses the Star TSP654 electronic invoice printer. Please refer to the following instructions for the installation steps.

 

1. Setup 

Step 1. Connect to the AC Adapter 

Connect the AC Adapter to the power cord (1) then to the connector on the printer (2). Please mind the direction of the connector.

star1.png

 

B. Turn on the power 

Turn on the power switch on the left of the printer. The POWER light on the control panel will light up. 

star2.png

 

C. Connect to the network

This printer connects with the iPad through a network cable. 

Connect the modular jack plug to the connector on the printer rear panel. Connect the other end to the LAN port of the Wi-Fi router that also connects to the iPad.

Alternatively, use a cable to connect to a modem or cable hub that shares the same network with the iPad.

image28.png

image17.png

 

D. Connect to POS app

1. Before connecting to the printer, make sure that the iPad and the printer are in the same Wi-Fi network. After that, tap Setting in the left menu and select Invoice.

IMG_0299.jpg

 

2. Turn ON the "Enable invoice" / "Enable receipt" toggle button. Check if the POS app has connected to the printer. 

image9.png

 

3. Load a paper roll

A. Adjust the paper width 

1. Push the cover open lever, and open the printer cover. 

star3.png

 

2. Insert the paper roll guide firmly into the slot in the printer labeled "△58" as shown in the figure below.

star4.png

 

3. Secure the paper roll guide in place by pushing the section marked as “A” in the figure until you hear a sound.

star5.png

 

B. Load the paper 

1. Load the paper roll into the printer in the direction indicated by the figure, and pull the leading edge of the paper straight toward you.

star6.png

 

2. Push on both sides of the rear cover to close it. After the printer cover is closed, the printer performs initial operations (from paper feeding to paper cutting). Do not open the printer cover until the initial operations are complete.

 

star7.png

3. After performing initial operations, the green light on the control panel will be turned on. For other LED indications, please refer to the guide below. 

 

3. LED indicator

A. Normal usage

1. Power off (POWER: Off; ERROR: Off)

image16-2.png

 

2. Standby (POWER: On; ERROR: Off)

image14.png

 

B. Network connection status

1. Ethernet link disconnected (POWER: Flashes at 4-second intervals; ERROR: Flashes at 4-second intervals)

Cause: The hardware network between the printer and the internet device (e.g. modem/router) is disconnected 
Solution: Check and confirm that the LAN cable is connected

image23.gif

 

2. IP address lost (POWER: Flashes at 0.25-second intervals; ERROR: Flashes at 0.25-second intervals)

Cause: Cannot retrieve the IP address
Solution: If you use a DHCP server, check the operation of the DHCP server; if you are not using a DHCP server, please set the correct IP address and restart the printer.

image1.gif

 

C. Recoverable error messages

The printer error message can be recovered after the problem is solved.

 

1. Thermal head overheated (POWER: Flashes at 1-second intervals; ERROR: Off)

Cause: Printing was stopped because the thermal head temperature was detected to be too high.
Solution: The printer recovers automatically when the thermal head cools down.

image18.gif

 

2. Cover open error (POWER: On; ERROR: On)

Cause: The printer cover is open.
Solution: The printer recovers when you close the cover.

image12.png

 

3. Near end error (POWER: On; ERROR: Flashes at 4-second intervals)

Cause: The printer detects that the paper will run out soon.
Solution: The printer can still function. Set a new paper roll and close the rear cover.

image27.gif

 

4. Paper out error (POWER: On; ERROR: Flashes at 1-second intervals)

Cause: The printer is out of paper.
Solution: Set a new paper roll and close the cover.

image19.gif

 

D. Unrecoverable error messages

Turn the printer off, and then turn the printer back on. If the same error occurs after you turn the printer back on, please contact the manufacturer for repair. 

 

1. Cutter error (POWER: Off; ERROR: Flashes at 0.25-second intervals)

Cause: Paper cutting in progress error

Solution: After you restart the printer, the printer recovers when the mobile cutter returns to its home position. Please refer to 6. Release the cutter lock.

*After restarting the printer, if the same error still appears, please contact SHOPLINE Merchant Success Team.

image2.gif

 

2. Flash memory error (POWER: Off; ERROR: Flashes at 1-second intervals)

Cause: Flash memory access error
Solution: Restart the printer
*After restarting the printer, if the same error still appears, please contact SHOPLINE Merchant Success Team.

6_FlashFail.gif

 

3. EEPROM error (POWER: Off; ERROR: Flashes at 1.5-second intervals)

Cause: EEPROM access error
Solution: Restart the printer.
*After restarting the printer, if the same error still appears, please contact SHOPLINE Merchant Success Team.

6_EEPROMFail.gif

 

4. SRAM error (POWER: Off; ERROR: Flashes at 2-second intervals)

Cause: RAM access error.
Solution: Restart the printer.
*After restarting the printer, if the same error still appears, please contact SHOPLINE Merchant Success Team.

6_SRAMFail.gif

 

5. Head thermistor error (POWER: Off; ERROR: Flashes at 3-second intervals)

Cause: Detection of head thermistor error.
Solution: Restart the printer.
*After restarting the printer, if the same error still appears, please contact SHOPLINE Merchant Success Team.

6_HeadTempFail.gif

 

6. Power voltage error (POWER: Off; ERROR: Flashes at 4-second intervals)

Cause: Detection of power voltage error.

Solution: Restart the printer, or change the location of the plug and switch on the printer again. 
*After restarting the printer, if the same error still appears, please contact SHOPLINE Merchant Success Team.

6_VoltageFail.gif

 

4. Maintenance

Performing regular maintenance such as removing paper dust from the paper transport section and removing the blackened paper dust from the thermal head surface. Make sure the printer's power is switched off before performing maintenance. 

1. Thermal head cleaning: Damp the cotton swab or cloth in alcohol (methanol, ethanol, or isopropyl alcohol), then remove the blackened paper dust on the thermal head surface.

star8.png

 

2. Clean platen rubber roller: Using a dry, soft cloth, wipe off the dirt from the rubber roller. Clean the entire rubber roller by rotating it.

star9.png

 

5. Preventing and solving paper jams

A. Removing paper jams

If a paper jam occurs, remove the paper according to the procedure given below.

1. Turn the power switch off.

star10.png

 

2. Open the rear cover.

star11.png

 

3. Remove the jammed paper.

4. Load the paper roll straight, and gently close the rear cover.

star6.png

 

5. Turn the power switch on. Make sure that the ERROR lamp is not lit.

B. Prevention

1. Do not pull on the paper with the rear cover closed. Doing so may cause damage to or deformation of parts such as the thermal head and the rubber roller.

2. Do not touch the paper roll when the printer is printing or feeding paper or before the cut operation has finished

completely.

3. When you set the paper roll into the printer, do not pull out the end of the paper at an angle.

 

6. Release the cutter lock 

If the auto-cutter locks up, restart the printer by turning the power switch off and then back on.  Typically the locked cutter will be restored when you restart the printer.

If restarting the printer does not release the locked cutter, follow the procedure below.

1. Turn the power switch off and make sure that the power cable is unplugged from the outlet.

image31.png

 

2. Remove the front over.

Star12.png

 

3. Remove the jammed paper.

4. Turn the knob in front of the cutter until the drive knife reaches the home position.

star13.png

5. Open the rear cover, remove the jammed paper, and reset the paper. Please refer to 5. Preventing paper jams.

6. Set the paper roll and align it. 

7. Reattach the front cover

Star12.png

8. Turn on the power switch.

 

Read more

 

 

 

 

 

Have more questions? Submit a request

Comments